Het gebeurt wel vaker: je ouders scheiden, je blijft bij je moeder wonen en vader verdwijnt deels of volledig uit beeld. Je moeder vindt een nieuwe partner en samen vormen jullie een nieuw gezin. Na verloop van tijd kan de wens ontstaan bij ‘stiefvader’ om jou te adopteren. Moeder en stiefvader vragen toestemming aan de rechtbank en jij – als kind zijnde – weet van niets of begrijpt er onvoldoende van om er iets zinnigs over te zeggen. De rechter wijst het verzoek toe: stiefvader is erna je ‘echte’ vader en je biologische vader is juridisch niets meer van je.
Pas jaren later komt het besef. De relatie tussen je moeder en stiefvader is verbroken. Ook de verhouding tussen jou en stiefvader, volgens de wet inmiddels je ‘echte’ vader, is minder hecht dan die aanvankelijk leek. Je gaat op zoek naar je roots, je biologische vader en je vindt hem. In tegenstelling tot de verhalen die je over hem hoorde, blijkt het best een aardige vent te zijn. De wens kan dan ontstaan om de adoptie door stiefvader ongedaan te maken. Dit om zo weer de oorspronkelijke band tussen jou en je biologische vader te laten herleven. Kan dat?
Ja, dat kan! De wet kent de mogelijkheid om een adoptie te herroepen. Daartoe dient er opnieuw een verzoek bij de rechtbank te worden ingediend. Een advocaat is daarvoor verplicht. Het verzoek kan enkel worden ingediend namens het geadopteerde kind. Niet dus namens de adoptiefouders of de biologische ouders. Wel worden zij in deze procedure opgeroepen als belanghebbenden. Zij krijgen daarmee de mogelijkheid om de rechtbank te laten weten wat zij van de herroeping vinden. Ook mogen zij op de mondelinge behandeling op de rechtbank verschijnen.
De termijn om een adoptie ongedaan te maken is erg kort: dat kan enkel wanneer het geadopteerde kind 20, 21 of 22 jaar oud is.
In mijn praktijk blijkt, dat veel geadopteerde kinderen niet wisten dat het mogelijk was een adoptie te herroepen. De termijn is vaak al verstreken wanneer ze er eindelijk wel achter komen. Of wanneer ze er emotioneel aan toe zijn. In beginsel geldt dan: te laat is te laat.
Rechters zijn in sommige gevallen echter wel geneigd om deze termijnoverschrijding door de vingers te zien: in mijn meest recente casus was het geadopteerde kind 36 jaar oud. De rechter wees het verzoek om herroeping van de adoptie toch toe: onbekendheid met de mogelijkheid om de adoptie te herroepen en de duur van het emotionele proces van loskomen van stiefvader en toegroeien naar de echte vader waren daarbij belangrijke factoren.
Nog voor de geboorte van zijn eerste eigen kind kreeg mijn cliënt, het geadopteerde kind, zijn eigen vader en bijbehorende achternaam weer terug. Vreugdetranen na afloop van de zitting op de rechtbank bij zowel mijn cliënt als zijn echte vader: hoe mooi!
Inmiddels heb ik voor een aantal cliënten hun adopties succesvol herroepen. Mocht u hier meer over willen weten, bel mij dan op 06-293.721.84