Onze tip: pak bij belangrijke financiële gebeurtenissen tijdens het huwelijk de huwelijkse voorwaarden er weer bij. Voldoen ze nog steeds aan de gewijzigde situatie? Perfect! Zo niet: onderneem actie en maak nieuwe, schriftelijke afspraken met uw huwelijkspartner.
Ons kantoor helpt vaak mensen die gehuwd zijn en willen scheiden. Daar komt een hoop bij kijken. Een vraag aan hen is altijd: bent u voor of na het huwelijk naar een notaris gegaan voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden? Ook al zijn zij destijds misschien wél naar een notaris gegaan, toch moet er over die vraag vaak diep worden nagedacht: meestal is dat namelijk al járen geleden. De vervolgvraag: Welke afspraken zijn er toen gemaakt? Die vraag is voor hen nog moeilijker te beantwoorden.
Dat is op zich geen probleem: de huwelijkse voorwaarden kunnen opnieuw worden opgevraagd. Lliggen ze eenmaal op tafel, dan neem ik deze met hen door. Wat blijkt dan? Veel mensen weten niet meer wat ze destijds hebben afgesproken, en helemaal al niet meer precies waarom. Als ze het nog wél weten, dan blijkt na al die jaren hun situatie inmiddels erg te zijn veranderd.
Hoe bijvoorbeeld ermee om te gaan, wanneer in de huwelijkse voorwaarden een verdeling van de kosten van de huishouding is afgesproken, naar rato van ieders inkomen, maar het gehuwde stel het al jaren feitelijk anders doet?
Wat als privé geld van X, nog afkomstig van vóór het huwelijk, is gebruikt voor de aankoop van een woning op beider naam, die woning na komst van de kinderen vervolgens is verkocht en de opbrengst is gebruikt voor de aankoop van een grotere woning en na tig-jaar huwelijk niet meer te traceren is wat er met dat privé geld is gebeurd? Is het dan nog redelijk dat X bij echtscheiding teruggave van zijn privé geld verlangt?
Wat als men in de huwelijkse voorwaarden heeft afgesproken samen te sparen op een gemeenschappelijke bankrekening, maar aan het einde van het huwelijk heeft alleen ieder voor zich op een eigen bankrekening gespaard, de 1 meer dan de ander? “Oeps, helemaal vergeten die gezamenlijke rekening te openen”! Is het dan redelijk het spaargeld toch bij helfte te delen?
Allemaal echte praktijkvoorbeelden. Het gebeurt dus regelmatig: mensen die afspraken uit hun huwelijkse voorwaarden – volledig te goeder trouw – niet hebben nageleefd of andere afspraken denken te hebben gemaakt zonder die goed vast te leggen.
Als men hierover bij echtscheiding op 1 lijn zou zitten, dan was het niet zo’n probleem. Maar helaas: eenmaal in een echtscheiding liggen de verhoudingen vaak wat minder goed. Huwelijkse voorwaarden kunnen daarom bij echtscheiding de financiële afwikkeling erg ingewikkeld maken. Terwijl scheiden al moeilijk genoeg is!
Onze tip: pak bij belangrijke financiële gebeurtenissen tijdens het huwelijk de voorwaarden er weer eens bij. Denk bij belangrijke financiële gebeurtenissen aan de aankoop en/of verkoop van een huis, het opstarten van een eigen bedrijf, het minder gaan verdienen (bijv als gevolg van de geboorte van een kind) of de ontvangst van een schenking of erfenis. Al deze gebeurtenissen kunnen een goed moment zijn om de huwelijkse voorwaarden tegen het licht te houden. Voldoen ze nog steeds aan de gewijzigde situatie? Perfect!
Zo niet: dan is het dringende advies om nieuwe afspraken te maken. Ook om deze bij voorkeur schriftelijk vast te leggen. Dit kan een hoop uitzoekwerk en onenigheid bij het uit elkaar gaan voorkomen. Houd de huwelijkse voorwaarden dus up to date!
Neem gerust contact op met ons kantoor wanneer u vragen heeft over bovenstaand artikel of over uw huwelijkse voorwaarden. Wij helpen u graag verder.