Op 1 oktober 2020 deed de rechtbank Rotterdam uitspraak over de vraag, welke rol een vader zal hebben in het leven van zijn inmiddels 6-jarige dochter.
Wat was de situatie? Ruim 5 jaar was er geen contact geweest tussen vader en dochter. Moeder verzette zich daar hevig tegen. Moeder stelt, dat zij tijdens hun relatie door toedoen van vader getraumatiseerd is geraakt. In de uitspraak zijn talloze beschuldigen door moeder aan het adres van vader te lezen: zo zou hij strafbare gedragingen hebben begaan, zou hij haar psychisch en seksueel hebben mishandeld en had zij vrees voor seksueel misbruik van de dochter.
Moeder weigert haar medewerking aan een dna-onderzoek. Het meisje wordt enige tijd uit huis geplaatst om het onderzoek alsnog te kunnen laten plaatsvinden. Uit het dna-onderzoek blijkt dat vader de biologisch vader is. Dochter weet niet dat vader haar biologisch vader is en moeder weigert haar daarover voor te lichten. Een rechter had moeder eerder verplicht tot het informeren van vader over de dochter, maar moeder komt deze verplichting niet na.
Het kind wordt onder toezicht gesteld en er komt een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming. Maar na jaren nog steeds geen enkele vorm van contact.
De rechter vond de ernstige beschuldigen aan het adres van vader niet bewezen. De rechter zag geen redenen om vader en dochter contact met elkaar te onthouden.
In sommige gevallen kan de rechter beslissen, dat een ‘weigerachtige’ moeder het ouderlijk gezag wordt ontnomen en dat het gezag bij de vader komt te liggen. Ook dat het kind voortaan bij vader moet wonen. Vader vroeg hierom in deze procedure.
De rechter vond dat daarvoor in deze situatie echter nog te vroeg: de rechter zag nog mogelijkheden die voor het kind veel minder ingrijpend zijn, namelijk begeleide contacten tussen de vader en dochter bij het omgangshuis (https://www.horizon.eu/omgangshuis/).
De rechter oordeelt, dat moeder een dwangsom zal moeten betalen van € 3.000 (!) voor elke keer dat zij niet meewerkt aan de begeleide omgang. De definitieve beslissing over de omgangsregeling wordt door de rechter aangehouden in afwachting van het verloop van de contacten bij het omgangshuis.
In mijn ogen een extreem voorbeeld van hoe het er in de praktijk soms aan toe kan gaan.
De volledige uitspraak is de lezen op:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2020:8904&showbutton=true
Heeft u vragen over een omgangsregeling? Neem dan contact met mij op. Als advocaat maak ik graag met u samen van te voren een inschatting van de kans van slagen van de in te nemen standpunten.